Thursday, May 29, 2014

SAVE THE WORLD, PLEASE :'(

Bismillah. Assalamualaikum.



First time hari ni tulis tajuk dulu sebelum start taip post. Huh asalnye tadi di group whatsapp, ada satu topik yang saya rasa tersangat menyentuh hati sanubari dan jiwa.
Dah baca pasal budak perempuan dirogol 38 lelaki secara bergilir-gilir. Rujuk >sini<
Dan pasal budak lelaki umur 6 tahun didera dan disimbah air panas sehingga meninggal dunia. Rujuk >sini<

Actually yang buatkan malam ni nak kongsi semua bende ni sebab bila saya buka blog DUNIA ITU tengok sidebar blog tu, hmmmmmm sedihnya bila tengok kisah kisah di situ.
Contohnya pasal kes 1999 budak lelaki umur 12 tahun disula dari bawah sampai ke leher? Ohhhh setan nye. Dan penjenayah nya dihukum 20 tahun dan 20 sebatan je? Ohh my. Dia tak layak dihukum SE RINGAN tu :'(   Rujuk >sini<


Okey nampak tak betapa kejamnya dunia sekarang. Orang tak bersalah banyak yang menjadi mangsa. Teutama kanak-kanak. Ingat "trend budak hilang" beberapa tahun dulu? Dah selesai ke semua kes hilang tu?
Hmmmmmmmm I dont know mane pihak yang betul dan mana pihak yang TAK MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB. Tapi I really dream for the "SUPERHERO" macam dalam cerita Hawaii 5-O tak pun CSI kan. Ohh Steve Mc Garrett how I wish you were really exist in my country :(
Tak pun macam Detective Han Tae Kyung (Park Yoochun) dalam cerita 3 DAYS. opsssssss ;)


So, sangat sangat takut sebenarnya nak menempuhi alam nyata di luar sana. Di mana kes bunuh, rogol, culik yang masih tak selesai dan penjenayah syaitan iblis laknatullah masih ada berkeliaran di luar sana.

Dan tadi ada google sikit tentang kes kes terbesar yang MASIH BELUM dapat diselesaikan. >sini< >sini<
Hmmmm act beberapa bulan lepas, yang mana mase tu masih gempar dengan kehilangan MH370, saya ada jumpa satu wordpress ni yang memaparkan banyak gila tragedi pembunuhan di MALAYSIA.
Dan kebanyakannya masih belum selesai, kalau ikutkan mahkamah. Tapi majoriti yang belum selesai tu dah ditutup kes dan ada yang dijadikan sulit. Hmmmm heh -.-" mohon mana-mana budak LAW or whatsoever boleh kaji tentang kes kes ni dengan lebih mendalam.

I think thats all. Hudud
 tu hukum Allah. Hukum Allah yang disuruh tu sangat sangat membawa kepada kemakmuran dan keamanan. InsyaAllah. Mohon dilaksanakan dan dikaji dengan teliti sebelum banyak lagi tragedi terjadi :'(

قل الحقّ ولو كان مرّا

TILL THEN. MAY ALLAH BLESS.
ASSALAMUALAIKUM.




*baru belajar buat gif. sendiri tadi. ni lah hasilnya. Well its a first try :)


No comments:

Post a Comment

friend start with one word .
positive comment , it should be ! (: