Thursday, February 14, 2013

Dunia Luar


Assalamualaikum. It's being a while since I update the latest post .
Ohh , well nothing much to share here but I got a topic to be shared .

Dunia luar . Since saya antara mereka yang tinggal di hostel , so I admit yang kami memang tak banyak exposed dengan dunia luar . Sebab tu ramai ada mengingatkan , lepas keluar dari sekolah menengah jangan terkena dengan kejutan budaya . Well , ramai yang kata nak futher study kat oversea . Hmm , tak salah cuma kena banyak fikir , tolak darab tambah bahagi semua kemungkinan yang bakal berlaku . Kita tak tahu sampai mana tahap keimanan kita . Yess , tak semua orang yang pergi sana culture shock , tapi cuba tengok sekeliling , tengok generasi yang dulu , baru pergi sekitar dalam negara tapi .. Hmmm , kena faham kehidupan di dunia luar tak sama dengan kehidupan kita masa sekolah menengah , Sekarang , kalau kita tersilap langkah , ada yang menegur tapi nanti , ada ke orang nak tegur ??

Kita memang tak banyak terdedah dengan budaya kat luar . So , apa kata test sejauh mana tahap keEXPOSEDan kita dengan budaya luar . Ce try jalan-jalan sorang-2 sekeliling KL , hmm , ada rasa takut tak ? Yesss . sangat-2 . Hari tu , masa saya ke Bandar Seremban , walking with family but still , macam macam fikir pelik dalam kepala . Masa saya lalu kat deretan kedai , ada pak cik ni bukak meja depan tempat orang lalu tu , guess dia jual apa ? Minyak pengasih and so on minyak-2 jampi . Siap ada gambar XXX lagi atas meja tu . Astarghfirullah , ohh oke fine ada orang kata , alaa biase lah tu . Tapi for me saya tak pernah jumpa laa benda macam tu . See ? saya mengaku memang saya tak banyak exposed dengan dunia luar pun .

Hmm , sebab tu lahh saya tak yakin nak simpan angan-angan nak pergi luar negara . Negara Eropah lagi lah . Saya tahu kemampuan saya , dan saya tak yakin dngan diri saya bila terdedah dengan budaya yang memang tersangat lain dengan negara kita .

“Life is full of changes. And surprises. And the inexplicable(s).”

And , thats all :)

#Please , jangan tunjuk kemesraan awak dengan dia di hadapan umum , Laman sosial lagi lah . Saya tahu awak bukan macam tu sebelum ni . And i dont know when do you change . Saya kecewa dengan awak :'|

Different people , Different stories,different fortune,different ways. Whichever it is, that's the best Allah has arranged for us. - Dena Bahrin

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

friend start with one word .
positive comment , it should be ! (: