Sunday, December 23, 2012

Dear girls , hijab itu penting .

Assalamualaikum . Sekadar perkongsian . Bukan untuk membuka aib sesiapa.

Tadi terbaca , status sorang kawan ni .  Mengenai rakannya yang baru kembali ke rahmatullah. Sempat bukak profile facebook arwah and I was totally shock. Gambar dengan auratnya terdedah banyak gila. Hampir menitis air mata tengok . Seksanya arwah kat sana . Walaupun saya memang tak kenal arwah , tapi sebagai seorang perempuan , saya tahu, setiap kali orang yang bukan muhrim tengok gambar tu, jatuh dosa ke atas arwah dan friendnya dalam facebook bukan sorang atau dua orang tapi ramai. Oh please, I can't help anything melainkan report je sebab nanti profile tu akan tertutup sendiri . Act, masa ni lah orang yang pandai hack memainkan peranan . Menolong untuk kebaikan , tak salah kan ?!

Saya baca ramai kawan-kawan arwah post kat wall arwah , suruh tutup account tu , suruh hackers hack bagi deactive and so on . Mereka kata kesian arwah seksa kat sana tapi mereka yang menyuruh tu pun sama , profile picture pun nampak aurat. Kesedaran untuk orang lain ada, tapi kesedaran untuk diri sendiri? Yelah , bukan mereka yang meninggal , tapi kita tak tahu ajal kita bila, di mana kan ?

SO PLEASE , I'M BEGGING FOR THE GIRLS OUTSIDE , tak perlu nak tunjuk aurat dalam laman sosial ni , kalau nak letak gambar pun , biarlah maruah tu terjaga . Nanti kalau meninggal tak sempat nak padam semua gambar tu , ada ke orang dengar kita merintih kat kubur ?! Tak rugi pun kita letak unknown pictures as dp kan ? Letak lah gambar pokok ke , kereta ke , asalkan Allah tak murka dengan kita . Redha ALLAH lebih penting dari redha manusia .  PLEASE TAKE NOTE !

*Sorry , kalau ada yang terasa. Sekadar perkongsian untuk kebaikan kita bersama .


1 comment:

friend start with one word .
positive comment , it should be ! (: