Tuesday, November 29, 2011

tutorial transparentkan gambar yang ada background guna gimp

hello !! haha ! mood: malas yang teramat,.
act,dari hari tu nak buat tuto ni,tapi, malas larh,.sebab macam leceh jer,..
urm,promise still promise kan, awatif azmi ??hehe,,
okey,meh sini nak ajar,..#mcm pro jer,..:))

first step,download GIMP,.. nak download kat mana ? adoiii,.. google lah,.malas lah nak caik,.hehe,..okey,saya tak guna adobe photoshop sebab saya tak pandai gune mende alah tu,btw,act photoshop lagi senang kot,..

da download ?? okey,..

pergi dekat FILE ---OPEN--pilih gambar yang nak di transparentkan,..

okey,gambar yang saya nak transparentkan adalah gambar nie ::

you know why i choose this picture,.. yes,first i mis BOF !! hehe,.. tapi alasan utamanya sebab background nie simple,just one colour senang nak edit,.kalau korang nak edit yang punye background dier berlatarkan lebih dari satu colour, kena kerja keras sket,..haha,..x susah sangat pun,,

okey,da bukak pic ?
first, RIGHT CLICK DEKAT MOUSE---PILIH LAYER---TRANSPARENCY---ADD ALPHA CHANNEL

next step : tekan 
FUZZZY SELECT TOOL- --DAN CLICK KAN PADA BACKGROUND UNTUK TRANSPARENT KAN ---DAN TEKAN BUTAN DELETE YANG ADA DEKAT KEYBOARD
tekan lah banyak kali kat tempat yang background tak ilang lagi ,..faham ??

okey,nampak tak background biru tu tak ilang-ilang lagi,.ada lagi siket baru nak kasi ilang,,
okey,tekan,,
ERASER TOOL-- dan brush kan dekat background yang tak ilang lagi tuh,..
kasi sental kuat sket,..☺

dah siap ???
okey right click skali lagi---- FILE---SAVE AS

nanti akan keluar kotak kecil,dekat name tuh,korang tukar JPG---PNG
dan tekan save,.pastu akan keluar satu lagi kotak kecil korang jangan save dulu,..select 2 jer,..macam gambar ni,..

DA SIAP,..

jadi x?? okey,..
anything tak paham tinggalkan kat kotak komen kat bawah ea,..

----TILL THEN----


p/s: kat awal post bnyak kali saya sebut malas ,kan,..haha ! anyway,benda tu sepatutnya kena ubahkan sempena dah masuk tahun baru bg tahun islam,..
haha! so SAYA RAJIN~~~awatif azmi, rajinkan saya buat tuto nie untuk awak,..(~_^)


2 comments:

friend start with one word .
positive comment , it should be ! (: